Polacy masowo truci żywnością do tego koronawirus: Zioła wzmacniające odporność organizmu – skutecznym suplementem

Takie dane przedstawiono w raporcie Najwyższej Izby Kontroli pt. ,,Nadzór nad stosowaniem dodatków do żywności”. Przebadano lata 2016-2018. Okazuje się, że właściwego nadzoru nad tymi dodatkami nie ma, a Polacy konsumują ich zdecydowanie zbyt wiele.

Chodzi tu o konserwanty, przeciwutleniacze, słodziki, emulgatory, wzmacniacze smaku i sztuczne barwniki.

I tak na przykład przebadane przez NIK sałatka ze śledziem miała aż 12 dodatków, a zwykła kiełbasa śląska – aż 19 (!!!).

Wszystkie te chemiczne substancje powodują alergie oraz w znacznej mierze mogą podwyższać ryzyko zachorowania na nowotwór.

Odpowiedzialne za sprawdzanie składu żywności inspekcje nie są do tego właściwie przystosowane i mogą sprawdzać obecność jedynie ponad 60 substancji. Tymczasem w Polsce spośród dopuszczonych w UE 330 dodatków stosuje się ponad 200.

bb/rmf24.pl

Koniecznie lecz się skutecznie. Od kwietnia będą dostępne mieszanki ziołowe zwiększające odporność organizmu.

Post Author: admin