POZIOMKA – liście wzmacniają naczynka krwionośne, goją rany, usuwają szkodliwe produkty przemiany materii

POZIOMKA – właściwości i wartości odżywcze

Poziomka to owoc, którego właściwości lecznicze i wartości odżywcze wykorzystywano w medycynie ludowej. Średniowieczni zielarze odkryli, że owoce poziomki „w gorączce jedzone ochładzają człowieka”, a ich sok zwalcza zgniłą woń z ust. Był to więc uniwersalny lek, którego właściwości zdrowotne wykorzystuje się do dzisiaj. Owoce poziomki są bowiem stosowane m.in. w celu leczenia chorób dziąseł i przyzębia, a liście wykorzystywane np. jako okłady na zranioną skórę. Sprawdź właściwości lecznicze owoców i liści poziomki.

Poziomka pospolita owocuje głównie w czerwcu i lipcu. Oprócz dzikich gatunków, które rosną na słonecznych skrajach lasów i na polanach, wyróżniamy także poziomkę ogrodową.

Należy jednak pamiętać, że owoce i liście poziomek z domowego ogródka mają słabsze właściwości lecznicze, niż te dziko rosnące.

Poziomka – właściwości i wartości odżywcze

  • są niskokaloryczne. 100 g dostarcza ok. 40 kcal
  • podnoszą odporność organizmu i pomagają walczyć z infekcjami dzięki bardzo dużej ilość witaminy C (w 100 g poziomek znajduje się 60 mg witaminy C, w związku z tym już garść tych słodkich owoców pokrywa prawie 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę)
  • dzięki dużej zawartości potasu usprawniają pracę układu krwionośnego W związku z tym mogą być stosowane pomocniczo m.in. w nadciśnieniu tętniczym, anemii
  • blokują wchłanianie „złego” cholesterolu LDL, zwalczają wolne rodniki, które przyśpieszają proces starzenia. Wszystko dzięki karotenoidom – antyoksydantom, które nadają poziomkom czerwoną barwę
  • dzięki zawartości garbników (katechiny, ellagotaniny) poziomki mają właściwości ściągające, działają przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie. W medycynie naturalnej poleca stosowanie wyciągów z surowców garbnikowych w formie okładów w celu leczenia stanów zapalnych skóry, a także w postaci płukanki w przypadku infekcji jamy ustnej i gardła
  • pomagają w leczeniu chorób układu moczowego (m.in. zapaleniu pęcherza, kamicy nerkowej), ponieważ mają właściwości moczopędne
  • usuwają szkodliwe produkty przemiany materii dzięki aktywności pektyn
  • rozpuszczają kamień nazębny (dzięki kwasowi salicylowemu), a także przeciwdziałają chorobom dziąseł i przyzębia.

Współczesna fitoterapia poleca stosowanie surowych owoców poziomki (Fructus Fragariae), a także sporządzonych z nich przetworów, profilaktycznie jako środek witaminowo-odżywczy m.in. w miażdżycy.

Mogą je spożywać także osoby chore na cukrzycę, gdyż mają niski indeks glikemiczny (IG=36)

Są także polecane w dnie moczanowej oraz jako łagodny środek przeczyszczający i przeciwgorączkowy.

Po suszone owoce można sięgnąć w przypadku dolegliwości ze strony układu moczowego i pokarmowego, ponieważ wykazują one silne właściwości moczopędne i przeciwbiegunkowe.

Właściwości lecznicze liści

Do celów leczniczych, oprócz owoców, służą także liście poziomki (Folium Fragariae), które zawierają:

  • witaminę C i garbniki, które działają ściągająco także na skórę: zamykają pory i oczyszczają cerę tłustą i cerę trądzikową
  • oligomery – to związki, które działają przeciwwirusowo, antybakteryjnie, antyoksydacyjnie, przeciwrodnikowo; w związku z tym mogą przyspieszyć proces gojenia się ran czy złagodzić ból gardła
  • flawonoidy (kwercetyna, rutyna) mają właściwości moczopędne. Współczesna fitoterapia poleca je w schorzeniach nerek i pęcherza. Substancje te wspomagają proces usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru oraz szkodliwych produktów przemiany materii, rozpuszczalnych w wodzie
  • glikozydy – powstałe w procesie fotosyntezy cukry proste znajdują się w soku komórkowym w liściach poziomki. Glikozydy wzmacniają naczynka, zwiększają przepuszczalność włosowatych naczyń krwionośnych

Ważne! Glikozydy rozpadają się pod wpływem światła, po czym przechodzą w związki bezbarwne, dlatego po zerwaniu liście poziomki należy jak najszybciej poddać suszeniu w przewiewnym, zacienionym miejscu.

Post Author: admin