- penetracja penińskich zasobów leśnych i łąkowych,
rozpoznawanie roślin — zajęcia w terenie; - omówienie działania roślin używanych w ziołolecznictwie;
- receptury na podstawowe schorzenia itp;
- przygotowywanie produktów zielarskich.
- metody przetwarzania ziół (syrop, nalewka,
macerat wodny, gliceryt, maść funkcyjna) - wspólne przyrządzanie: maści, syropu, kropli
stabilizowanych alkoholem, intraktu lub
nalewki albo octu ziołowego.
- Naturalna dieta wysokowibracyjna – czyli jak korzystać z darów natury, aby podnieść witalność!
- Tematy przewodnie: Dziko rosnące rośliny jadalne i zioła | Gotowanie wg 5 przemian | Wykłady | Krąg zdrowia | Relaksacja w kojącej naturze
- Właściwości lecznicze żywic i kadzideł.
- Wykład wprowadzający – kuchnia wysokowibracyjna, dziko rosnące rośliny jadalne, gotowanie 5 przemian wg filozofii dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej
- Część praktyczna – wspólna wyprawa po zioła i dziko rosnące rośliny jadalne,
- praktyczna nauka dietetyki, wspólne przygotowanie dania wg 5 przemian
- Wykład – Zastosowanie ziół w profilaktyce i terapii
- Uzdrawiająca moc roślin.
- Aktualny stan ziołolecznictwa.
- Zasady ziołolecznictwa.
- Zasady zbierania i zbioru roślin.
- Czas zbioru roślin.
- Metody zbioru roślin(suszenie, soki itp.)
- Przygotowanie podstawowych preparatów roślinnych : napary, wywary, nalewki, oleje, maści, itp.
- Rośliny używane w medycynie tradycyjnej – zostanie omówiony szeroki zakres chorób i dolegliwości.
- Odkrywanie świata ziół.
- Historia ziołolecznictwa.
- Korzyści i przeciwwskazania.
- Historie o znanych zielarzach.
- Główne metody ziołolecznictwa i leczenia.
- Tradycje zielarskie różnych epok.
- Mitologia zielarstwa.
- Zbiory ziół pośród darów natury.
- Czas zbioru i metody pozyskiwania.
- Różne podejścia do zbierania roślin w zależności od celu.
- Prawidłowe przechowywanie i przetwarzanie.
- Napary ziołowe.
- Fermentacja ziół i przygotowanie z nich herbat.
- Herbaty kwiatowe
- Jadalne dzikie rośliny
- Rośliny sałatkowe
Do obowiązków zielarza-fitoterapeuty należy m.in.:
- pozyskiwanie, przechowywanie i obróbka wyrobów zielarskich.
- Poszukiwanie i poznawanie nowych właściwości roślin leczniczych;
- określanie i dawkowanie sporządzanych z nich preparatów.
- doradzanie i stosowanie w celach terapeutycznych ziół w medycynie niekonwencjonalnej (naturalnej).
Uczestnik szkolenia pozna tajniki prawidłowego przygotowania ziół do wykorzystania oraz zaznajomi się z recepturami ziół na częste choroby i przypadłości.