W PROGRAMIE

  • penetracja penińskich zasobów leśnych i łąkowych,
    rozpoznawanie roślin — zajęcia w terenie;
  • omówienie działania roślin używanych w ziołolecznictwie;
  • receptury na podstawowe schorzenia itp;
  • przygotowywanie produktów zielarskich.
  • metody przetwarzania ziół (syrop, nalewka,
    macerat wodny, gliceryt, maść funkcyjna)
  • wspólne przyrządzanie: maści, syropu, kropli
    stabilizowanych alkoholem, intraktu lub
    nalewki albo octu ziołowego.
  • Naturalna dieta wysokowibracyjna – czyli jak korzystać z darów natury, aby podnieść witalność!
  • Tematy przewodnie: Dziko rosnące rośliny jadalne i zioła | Gotowanie wg 5 przemian | Wykłady | Krąg zdrowia | Relaksacja w kojącej naturze
  • Właściwości lecznicze żywic i kadzideł.
  • Wykład wprowadzający – kuchnia wysokowibracyjna, dziko rosnące rośliny jadalne, gotowanie 5 przemian wg filozofii dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej
  • Część praktyczna – wspólna wyprawa po zioła i dziko rosnące rośliny jadalne,
  • praktyczna nauka dietetyki, wspólne przygotowanie dania wg 5 przemian
  • Wykład – Zastosowanie ziół w profilaktyce i terapii
  • Uzdrawiająca moc roślin.
  • Aktualny stan ziołolecznictwa.
  • Zasady ziołolecznictwa.
  • Zasady zbierania i zbioru roślin.
  • Czas zbioru roślin.
  • Metody zbioru roślin(suszenie, soki itp.)
  • Przygotowanie podstawowych preparatów roślinnych : napary, wywary, nalewki, oleje, maści, itp.
  • Rośliny używane w medycynie tradycyjnej – zostanie omówiony szeroki zakres chorób i dolegliwości.
  • Odkrywanie świata ziół.
  • Historia ziołolecznictwa.
  • Korzyści i przeciwwskazania.
  • Historie o znanych zielarzach.
  • Główne metody ziołolecznictwa i leczenia.
  • Tradycje zielarskie różnych epok.
  • Mitologia zielarstwa.
  • Zbiory ziół pośród darów natury.
  • Czas zbioru i metody pozyskiwania.
  • Różne podejścia do zbierania roślin w zależności od celu.
  • Prawidłowe przechowywanie i przetwarzanie.
  • Napary ziołowe.
  • Fermentacja ziół i przygotowanie z nich herbat.
  • Herbaty kwiatowe
  • Jadalne dzikie rośliny
  • Rośliny sałatkowe

Do obowiązków zielarza-fitoterapeuty należy m.in.:

  • pozyskiwanie, przechowywanie i obróbka wyrobów zielarskich.
  • Poszukiwanie i poznawanie nowych właściwości roślin leczniczych;
  • określanie i dawkowanie sporządzanych z nich preparatów.
  • doradzanie i stosowanie w celach terapeutycznych ziół w medycynie niekonwencjonalnej (naturalnej).

Uczestnik szkolenia pozna tajniki prawidłowego przygotowania ziół do wykorzystania oraz zaznajomi się z recepturami ziół na częste choroby i przypadłości.