Jeżeli nie możesz skorzystać z oferty Profesjonalnego Kursu Zielarstwa i Fitoterapii, to masz możliwość zaliczenia 4 dowolnych weekendów zielarskich w dowolnym
dla Ciebie czasie i uzyskasz tym samym możliwość zdobycia certyfikatu.

Profesjonalny Kurs Praktycznego

Zielarstwa i Fitoterapii
Pierwszy zjazd: 10-12.05.2024 r.

Szkolenie z zielarstwa i fitoterapii otworzy przed uczestnikiem tajniki zastosowania ziół oraz ich właściwości
fundacja.logos@wp.pl

WARSZTAT ZIELARSKI

Kurs certyfikowany

Zastosowanie ziół w profilaktyce i terapii.

  • Receptury na podstawowe schorzenia, przygotowywanie produktów zielarskich.
  • Metody przetwarzania ziół.
  • Aktualny stan ziołolecznictwa.
  • Zasady ziołolecznictwa, czas zbioru roślin
  • Przygotowanie podstawowych preparatów roślinnych
  • Różne podejścia do zbierania roślin w zależności od celu.
  • Fermentacja ziół i przygotowanie z nich herbat.

Prowadząca Gosia Ruszkowska

współautorka książki: "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza
roślin" oraz" Dzikie kiszonki i inne fermentacje". Organizuje spacery botaniczne, warsztaty barwierskie,
naturalnej kosmetyki, fermentacji i zielarskie. Wspólnie prowadzi pełną roślin mokotowską pracownię

DZIKIE ROŚLINY JADALNE I ZIOŁA

Kurs certyfikowany

czyli naturalna dieta wysokowibracyjna. Jak korzystać z darów
natury, aby podnieść witalność.

  • Zastosowanie ziół w profilaktyce i terapii
  • Terapia ziołami wg pór rok (prawo sygnatur), mieszanki zimne i ciepłe, poruszające i wzmacniające
    etc
  • Rozpoznawanie roślin wraz z omówieniem ich oddziaływania
  • Medycyna chińska, na przykładzie ziół polskich
  • Dziko rosnące rośliny jadalne i zioła
  • Właściwości potraw na bazie dzikich roślin
  • Gotowanie potraw na bazie zebranych roślin
  • Wysokowibracyjne zielone pożywienie

Prowadząca: Katarzyna Weronika Fizia (obecnie po ślubie Kurowiak)

  • Krąg zdrowia - Podstawy diagnozy wg medycyny naturalnej i dobór ziół

mgr dietetyki, dietetyk TCM,
terapeuta CCM (klasycznej medycyny chińskiej)

Specjalista z zakresu dietetyki chińskiej, masażu Gua Sha, moksy i ziół kulinarnych. Kontynuuje
rozwój naukowy na studiach doktoranckich. Terapią żywieniową oraz psychodietetyką zajmuje się
zawodowo od ponad 10 lat. Praktykuje Ping Shen, Heartfulness, nada jogę (jogę wibracji) oraz
kundalini

Fitoterapia kosmetyczna,
wytwarzanie dzikich kosmetyków.

Kurs certyfikowany


Dzikie rośliny jadalne i lecznicze.
Spacer ziołowy z elementami fitoterapii i kuchni surwiwalowej

  • Techniki produkcji kosmetyków na bazie roślin.
    Pozostając cały czas w bliskości z naturą nauczymy się, jak rozpoznać dzikie rośliny i zamienić je
    w przepyszne dania i luksusowe kosmetyki
    każdy z nas nauczy się jak wytwarzać w domowych warunkach.

Współprowadzące: Anna Rada, Klaudia Soczomska

Ania: Jestem zielarką, fitoterapeutką, masażystką i kulinarną eksperymentatorką, a w pierwszym
rzędzie wrażliwym dzikusem, któremu po przekroczeniu bramy lasu wyostrzają się wszystkie zmysły.
Moje gotowanie nazywam terapeutycznym, bo uważam, że jedzenie jest ważnym fundamentem
zdrowia fizycznego i psychicznego.

Współprowadzące: Klaudia Soczomska

Klaudia: Tworzenie ziołowych kosmetyków jest sztuką - ale nie sztuką rozumianą jako dziedzinę dla utalentowanych i wtajemniczonych, lecz sztuką, która daje upust kreatywności i napełnia serca pasją, a przy tym ma charakter niezwykle praktyczny. 

Warsztat zielarski połączony z dziką kuchnią

Kurs certyfikowany

Warsztat zielarski połączony z dziką kuchnią

Spacer zielarski z rozpoznawaniem ziół oraz dzikich roślin jadalnych.
Warsztaty kulinarne - wykorzystanie roślin nieuprawnych w kuchni. Z zebranych roślin przygotujemy wspólnie potrawy, minimum 5.
Wykłady na temat wykorzystania ziół w profilaktyce zdrowia. Wartości odżywcze dzikich roślin jadalnych. Metody i zasady przygotowywania preparatów zielarskich.
Kuchnia naszych przodków była różnorodna, mimo jej skromności w naszym mniemaniu. Jadano dzikie rośliny nie tylko z biedy, jak uważamy, ale jako zupełnie normalny i oczywisty element posiłku.
Przywróćmy te rośliny do łask i na nasze stoły.
Rosnące w dziczy łąk i lasów rośliny mają MOC. Moc życia, przetrwania wśród innych roślin i stworzeń. Wybicia się przez gęstwinę korzeni sąsiadów i wrogów. To nie to samo, co sałata, której uprawiając człowiek robi miejsce na wzrost. Te dzikie z dziczy rośliny dadzą nam tę siłę, którą same muszą mieć, żeby przetrwać.
Zapraszam na smakowanie natury. Wiem, że razem łatwiej coś spróbować i zjeść i pokochać.

Justyna Pargieła

Justyna Pargieła jest zielarzem-fitoterapeutą i naturopatą, sposobów na zdrowie i urodę poszukuje na łące, w lesie i w ogrodzie.
Wychowana w lesie, zbierała od dzieciństwa zioła z babcią i starszą siostrą. Od 18 roku życia jest wegetarianką i uwielbia kuchnię roślinną. Wykorzystanie roślin, które są dostępne na wyciągnięcie ręki, bez uprawy uważa za niewykorzystany potencjał. Od lat zgłębia tajniki zielarstwa u najlepszych w Polsce, także przekazuje wiedzę dalej. Prowadzi działania pod marką Dziczejemy.

Edycja letnich i jesiennych weekendów już wkrótce !

ZAPOZNAJ SIĘ Z OFERTĄ NOCLEGOWĄ

CENA WEKENDU NIE OBEJMUJE NOCLEGU