Nowość: Zielarnia Pienińska zaprasza na „Towaroznawstwo Zielarskie”
Możesz u nas zdobyć kwalifikacje – Zawód regulowany prawem.
Rozpoczęcie: 05-07.05.2023 r.
Biorąc udział w profesjonalnym kursie praktycznego zielarstwa i fitoterapii połączonym z towaroznawstwem zielarskim, słuchacz w ramach podpisanej przez nas współpracy z fundacją uzyskuje zaświadczenie przygotowane wg wzoru MEN o ukończeniu kursu „Towaroznawstwo Zielarskie”.
Cykl szkolenia trzy zjazdy oraz kurs w formie e – learningowej pod nazwą Towaroznawstwo zielarskie zgodnie z programem dostępnym na stronie udostępnionej kursantowi, za pośrednictwem platformy szkoleniowej.
Szkolenie z zielarstwa i fitoterapii otworzy przed uczestnikiem tajniki zastosowania ziół oraz ich właściwości.
Uczestnicy kursu dowiedzą się jak bezpiecznie stosować zioła i preparaty lekarskie, samodzielnie dokonywać wyboru roślin, ziół i kwiatów oraz ich zastosowania w celach zdrowotnych, kosmetycznych i leczniczych.
Ponadto poszerzą wiedzę w tematyce roślin, ziół i kwiatów, a także pozyskają praktyczną wiedzę z zakresu zielarstwa.
Zgłoszenia do 3 maja.
Informacje i zapisy:
Tel. 514-121-175; e-mail: fundacja.logos@wp.pl
Towaroznawstwo zielarskie
Zapraszamy Państwa do skorzystania z naszej oferty kursu towaroznawstwa zielarskiego. Ukończenie tego kursu uprawnia do wydawania produktów w sklepach zielarsko-medycznych.
Program:
• Farmakologia
• Farmakognozja
• Anatomia i fizjologia człowieka
• Dietetyka i fizjologia żywienia
• Towaroznawstwo zielarskie
• Udzielanie pierwszej pomocy
• Prawidłowe oznakowanie, przechowywanie i obrót produktami leczniczymi.
Nasz kurs wypełnia wymagania określone w aktualnie obowiązujących przepisach. Program kursu jest zgodny z § 1 pkt 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2009 r. w sprawie kwalifikacji osób wydających produkty lecznicze w placówkach obrotu poza aptecznego, a także wymogów, jakim powinien odpowiadać lokal i wyposażenie tych placówek oraz punktów aptecznych (Dz. U. 2009, nr 21, poz. 118).
Zaświadczenie:
Po ukończeniu kursu otrzymujesz zaświadczenie przygotowane wg wzoru MEN.
Egzamin
Kurs kończy się egzaminem testowym. Kursant rozwiązuje egzaminy cząstkowe, które musi zaliczyć na minimum 50% prawidłowych odpowiedzi. Jeśli nie uda się zaliczyć egzaminów cząstkowych kursant ma prawo skorzystać z egzaminu poprawkowego z całości kursu.
Kurs udostępniany jest uczestnikowi na okres jednego miesiąca od udostępnienia materiałów na platformie.
WYMAGANIA SPRZĘTOWE
Kursant oświadcza, iż jest posiadaczem komputera PC z dostępem do sieci Internet, zainstalowaną przeglądarką internetową oraz program umożliwiającym obsługę plików PDF, oraz kartę graficzną obsługującą co najmniej tryb rozdzielczości 800 × 600. Uczestnik oświadcza, iż posiada co najmniej podstawowe wiadomości z zakresu obsługi programu Windows i potrafi korzystać ze skrzynki e-mail.
Profesjonalny kurs praktycznego zielarstwa i fitoterapii
Trzymiesięczne szkolenie obejmuje 3 warsztaty.
Rozpoczęcie zajęć piątek godz. 19.30. Sobota zaczynamy po śniadaniu. Niedziela do godz. 14.00 / 16 h. lekcyjnych
I warsztat 5-7 maja 2023
Ramowy Program
Penetracja penińskich zasobów leśnych i łąkowych, rozpoznawanie roślin. Zastosowanie ziół w profilaktyce i terapii, omówienie działania roślin używanych w ziołolecznictwie.
Tematy przewodnie:
Receptury na podstawowe schorzenia, przygotowywanie produktów zielarskich.
Metody przetwarzania ziół.
Aktualny stan ziołolecznictwa.
Zasady ziołolecznictwa, czas zbioru roślin.
Przygotowanie podstawowych preparatów roślinnych.
Różne podejścia do zbierania roślin w zależności od celu.
Fermentacja ziół i przygotowanie z nich herbat.
Prowadząca: Gosia Ruszkowska, współautorka książki: „Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin” oraz” Dzikie kiszonki i inne fermentacje”. Organizuje spacery botaniczne, warsztaty barwierskie, naturalnej kosmetyki, fermentacji i zielarskie. Wspólnie prowadzi pełną roślin mokotowską pracownię.
Jej pasją są dzikie rośliny jadalne, lecznicze, grzyby oraz dawne techniki przetwórcze, takie jak fermentacja. Organizuje warsztaty kulinarne, zielarskie, kosmetyczne, barwierskie i spacery Etno botaniczne – dla dorosłych i dla dzieci.
Lubi wegetariańską i wegańską zrównoważoną kuchnię, promuje zielony styl życia i gotowania, zachęca do odkrywania z nami tajemnic przyrody.
II warsztat: 26-28 maja 2023
Ramowy program:
Dzikie rośliny jadalne i zioła – czyli naturalna dieta wysoko wibracyjną. Jak korzystać z darów natury, aby podnieść witalność.
Tematy przewodnie:
Zastosowanie ziół w profilaktyce i terapii
Terapia ziołami wg pór rok (prawo sygnatur), mieszanki zimne i ciepłe, poruszające i wzmacniające etc.
Rozpoznawanie roślin wraz z omówieniem ich oddziaływania
Medycyna chińska, na przykładzie ziół polskich
Dziko rosnące rośliny jadalne i zioła
Właściwości potraw na bazie dzikich roślin
Gotowanie potraw na bazie zebranych roślin
Wysoko wibracyjne zielone pożywienie
Wykorzystanie dzikich roślin w terapii wibracją m.in. poduszki ziołowe, kadzidła etc.
Krąg zdrowia – Podstawy diagnozy wg medycyny naturalnej i dobór ziół
W sobotę wspólnie jemy obiad przygotowany przez grupę w ramach zajęć oraz zupę na kolację w cenie warsztatu, reszta posiłków we własnym zakresie lub wyżywienie na życzenie.
Wyżywienie na życzenie: na życzenie grupy istnieje możliwość przygotowania przez prowadzącą wegańskiej sytej zupy orientalnej w piątek wieczór oraz wegańskiego śniadania (na słodko tapioka z owocami i polenta z owocami oraz na słono warzywa na ciepło, placki z ryżu i soczewicy, czaj) w sobotę i niedzielę. Koszt łącznie za 1 zupa + 2 śniadania = 70 PLN płatny u prowadzącej w dniu przyjazdu. Chęć wykupienia posiłków proszę zgłaszać przy zapisach!
Prowadząca: Katarzyna Weronika Fizia (obecnie po ślubie Kurowiak): mgr dietetyki, dietetyk TCM, terapeuta CCM (klasycznej medycyny chińskiej).
Specjalista z zakresu dietetyki chińskiej, masażu Gua Sha, moksy i ziół kulinarnych. Kontynuuje rozwój naukowy na studiach doktoranckich. Terapią żywieniową oraz psychodietetyką zajmuje się zawodowo od ponad 10 lat. Praktykuje Ping Shen, Heartfulness, nada jogę (jogę wibracji) oraz kundalini.
Pasjonatka kulinarna, weganka, zakochana w wolno warze i zupach mocy. Każdą wolną chwilę spędza w naturze lub kuchni, uprawia ogród permakulturowy i własne zioła. Dziko rosnące rośliny jadalne zagościły w jej menu już na stałe, odkąd zamieszkała w dawnej leśniczówce. Dziko rosnącymi roślinami jadalnymi i ziołami zajmuje się wplatając temat w naukę prowadzenia kuchni wysoko wibracyjnej ucząc gotować z zastosowaniem takich roślin oraz wg 5 przemian w zgodzie z cyklem natury.
III warsztat: 30 czerwca – 2 lipca 2023
Ramowy program:
Fitoterapia kosmetyczna,
wytwarzanie dzikich kosmetyków.
Dzikie rośliny jadalne i lecznicze.
Spacer ziołowy z elementami fitoterapii i kuchni survivalowej.
Tematy przewodnie:
Techniki produkcji kosmetyków na bazie roślin.
Pozostając cały czas w bliskości z naturą nauczymy się, jak rozpoznać dzikie rośliny i zamienić je w przepyszne dania i luksusowe kosmetyki
każdy z nas nauczy się jak wytwarzać w domowych warunkach.
Prowadząca:
Ania Rada – zielarka, fitoterapeutka, masażystka.
Fitoterapia to nie tylko leczenie ziołami. W rzeczywistości fitoterapia to holistyczne podejście do naszych nawyków żywieniowych, korzystanie z leczniczej mocy jedzenia, w odpowiednich połączeniach. Fitoterapia traktuje każdego indywidualnie. Jeśli czujesz, że przyszedł czas, aby ciało naprawdę wyzdrowiało i już wiesz, że należy wziąć odpowiedzialność za swoje wybory.
Klaudia Soczomska: Tworzenie ziołowych kosmetyków jest sztuką – ale nie sztuką rozumianą jako dziedzinę dla utalentowanych i wtajemniczonych, lecz sztuką, która daje upust kreatywności i napełnia serca pasją, a przy tym ma charakter niezwykle praktyczny. W końcu uczymy się robić kosmetyki, używane na co dzień! Wiele z nas ma za sobą długą historię kupowania i wcierania w ciało produkty zawierające niekończącą się listę podejrzanych składników. Nasza skóra to trzecia nerka. Wszystko, co w nią wcieramy trafia do ustroju, więc uświadomienie sobie, jak ważna jest troska o naturalne pochodzenie kosmetyków, które używamy, to wyraz szacunku i miłości do własnego ciała.
Opłaty:
Składając dokumenty uczestnik kursu zobowiązany jest do wpłaty wpisowego w wysokości 500 zł
700 zł zjazd. W ramach szkolenia są trzy zjazdy.
Podczas warsztatów z fitoterapii kosmetycznej, osoby zainteresowane zrobieniem dla siebie produktów, będą poproszone o wpłatę około 80 zł na zakup niezbędnych produktów tj. (emulgatory, olejki eteryczne, utrwalacze, konserwanty itp.).
Gościniec ” AMON” udostępnił bezpłatnie salę wykładową dla fundacji i uczestników kursu.
Osoby niekorzystające z noclegów w gościńcu zobowiązane są do indywidualnego pokrycia kosztów sali w wysokości 50 zł / zjazd.
Formularz zgłoszeniowy oraz Klauzula Informacyjna RODO w załącznikach.
Całość dokumentów należy dostarczyć pocztą elektroniczną na adres e-mail: fundacja.logos@wp.pl
WPŁATA ZALICZKI: Fundacja Wspierania Inicjatyw Społecznych „LOGOS’
Tytuł: DONACJA
M BANK, Nr konta: 88 1140 2004 0000 3402 7994 3978
ZAKWATEROWANIE i miejsce prowadzenia zajęć (płatne osobno).
Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany terminu szkolenia lub do odwołania szkolenia z przyczyn losowych. Organizator w przypadku konieczności odwołania szkolenia informuje o tym fakcie Zgłaszającego się na szkolenie.
Zakwaterowanie i zajęcia:
Gościniec „Amon”,34-460 Jaworki ul. Biała Woda 51 kontakt tel.: + 48 514-121-175 www.jaworkiamon.pl ; e-mail: amon.jaworki@wp.pl
Zakwaterowanie od godziny 16.00
Ceny noclegów uzależnione są od ilości osób w pokoju:
Pok. dwuosobowy: cena za dwie doby 170 zł od osoby, (trzy doby 210 zł)
Pok. trzyosobowy: cena za dwie doby 150 zł od osoby, (trzy doby 190 zł)
Pok. czteroosobowy osobowy: cena za dwie doby 130 zł od osoby (trzy doby 170 zł)
Możliwość dopłaty do pokoju na wyłączność.
Dostępne są również apartamenty. Indywidualne zniżki dla rodzin. Prosimy o rezerwację noclegów bezpośrednio po złożeniu formularza dotyczącego uczestnictwa w kursie. Wpłata 50% ceny kosztu noclegu.
Konto: 44 88040000 0031 0300 0252 0001
Tytułem: warsztat zielarski/ ilość osób, imię i nazwisko/ czas pobytu /
Możliwe jest wyżywienie grupowe na czas warsztatów po wcześniejszym uzgodnieniu z organizatorem.
Uczestnicy w trakcie warsztatu i pobytu w Gościńcu „AMON”, mają dostęp do aneksu kuchennego i jadalni. Można także skorzystać z oferty lokalnych restauracji. W pobliżu jest także sklep.