Przepisy przeciw pasożytom. Potężna moc lecznicza jadalnych grzybów

Dlaczego kurki nie robaczywieją?

Kurki [Cantharellus cibarius] pojawiają się już latem w iglastych lasach. Powszechnie zwane lisiczkami, kurzymi nogami lub grzybkami żydowskimi. Są są z zasady koszerne, dozwolone w kuchni ortodoksyjnych żydów bo nie tykają ich robaki. [1]

Z powodu walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu są popularne w wielu krajach. Kurki w odróżnieniu od innych grzybów łatwo odróżnić od trujących. Owocniki wyróżniają się barwą żółtą do pomarańczowej.  Najbardziej charakterystyczną ich cechą, jest to że trzon i kapelusz stanowią jedną całość. Dzięki zwartej strukturze trudno ulega rozkładowi i długo zachowuje jędrność i świeżość.  Natura w ten sposób chciała zwrócić uwagę człowieka kurki i nasi przodkowie dobrze ją zrozumieli.

Młode kurki mają delikatny korzenny smak, w starszych można wyczuć nutkę pieprzu – stąd botaniczna nazwa pieprznik jadalny. Ale nie tylko dlatego warto je jeść. Większość leśnych grzybów jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, aminokwasów, minerałów i witamin. Ojciec Klimuszko je polecał jako naturalne antybiotyki. Kurkom natura nadała wyjątkowe właściwości. Nie tykają je robaki

Dlaczego robaki nie lubią kurek?

Kurki mają w sobie substancję o nazwie hitinmannoza, z której wyciągi są składnikiem niektórych leków. Substancja ta paraliżuje układ nerwowy pasożytów, zabija je i niszczy ich jaja. Potrafi zniszczyć jajeczka, których sok żołądkowy nie jest w stanie rozpuścić. W odróżnieniu od syntetycznych hitinmannoza występująca w kurkach działa łagodniej, nie obciąża wątroby. Dlatego kurki od wieków stanowiły niezawodny środek przeciw pasożytom.

Właściwości lecznicze kurek

Kurki w medycynie ludowej stosowane były jak naturalny antybiotyk, środek wzmacniający dla poprawy wzroku i funkcji wątroby.  Współczesne badania właściwości:

  • działają przeciwpasożytniczo
  • przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
  • szybko goją rany [1]
  • poprawiają obraz krwi, mają dużo żelaza i miedzi
  • wspomagają leczenie chorób wątroby i dróg żółciowych

Kurki  zawierają ogromne ilości makro i mikro elementów i kwas trametonolinowy wspomagający leczenie raka wątroby i WZW.  Są smaczne, niskokaloryczne dlatego warto je jeść w sezonie w różnych postaciach. Smaczne i zdrowe są kiszone kurki – PRZEPIS

Kurki przeciw pasożytom – przepisy

Nalewka dla dorosłych na robaki każdego gatunku
kuracja dla jednej osoby

  • Niewielką garść kurek bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy
  • Drobno kroimy by wyszło 2-3 łyżki stołowe
  • Pokrojone kurki wsypujemy do 200 ml słoika
  • Zalewamy 150ml wódki i szczelnie zakręcamy
  • Wstawiamy do lodówki na dwa tygodnie, nie filtrujemy

Piejmy przed snem łyżeczkę nalewki, uważając by nie nabrać pokrojonych grzybków. Przed użyciem wstrząsamy

Kurki na pasożyty dla dzieci i dorosłych

Przepis na suszone kurki pozwoli korzystać z ich właściwości przeciwpasożytniczych cały rok. Przygotowując je w odpowiedni sposób nie niszczymy składników leczniczych (hitinmannozy i kwasu trametonolinowego) wrażliwych na obróbkę termiczną.

  • 0,5 – 1kg kurek starannie czyścimy, płuczemy i osuszamy
  • układamy luźno na tacce lub blasze piekarnika
  • suszymy na słońcu od 3 do 5 dni, aż będą wysuszone na wiór i ściemnieją
  • na noc przynosimy do domu, nie zostawiamy na zewnątrz
  • ususzone kurki mielimy w młynku
  • przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu
  • w piekarniku można suszyć w temperaturze do 50 stopni.

Spożywamy nie przekraczając 1-2 łyżeczki na dobę. Możemy posypywać kanapki, dodawać do twarogów, sałatek i innych dań na zimno.

Źródło: https://sekrety-zdrowia.org


Eko baza w Jaworkach

Potężna moc lecznicza jadalnych grzybów
Grzyby posiadają naturalny, silny antybiotyk, aby zwalczać inwazje bakterii. Penicylina, streptomycyna i tetracyklina pochodzą właśnie z ekstraktu grzybów.
Od dziecka lubię grzyby. Zawsze mówiono mi, że poza walorami smakowymi grzyby jadalne nie posiadają żadnych wartości. Takie opinie słyszę do dzisiaj. Teraz z perspektywy czasu wydaje mi się to dziwne, że tak wiele osób, z którymi rozmawiam na temat grzybów ma podobne zdanie. Przecież grzyby rosną w lasach, gdzie cywilizacja praktycznie nie dociera. Ziemia i powietrze jest czyste. Grzyby rosnąc pobierają z ziemi to co najlepsze. Skoro rosnące w ziemi rośliny są pełne składników odżywczych, to dlaczego dziko rosnące, nienawożone niczym grzyby miałyby nie mieć cennych dla zdrowia składników odżywczych?
A jak jest naprawdę?
Grzyby w zależności od gatunku zawierają około 70%-90% wody, a sucha masa to głównie białka w skład których wchodzą prawie wszystkie aminokwasy (w tym egzogenne). Grzyby zawierają dużą ilość witamin oraz minerałów. Dla przykładu 100 gram grzybów zapewnia ponad 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę B5, B3 i B2.
Grzyby zawierają nie tylko dużo potrzebnych nam składników, ale mają też ogromną moc leczniczą!
Właściwości antynowotworowe. Grzyby jadalne to jeden z najskuteczniejszych produktów zwiększających aktywność komórek NK (z ang. natural killers, czyli naturalnych zabójców). Komórki NK skutecznie wyłapują i niszczą kancerogenne komórki. Zdaniem magazynu 3 Biotech antynowotworowe związki zawarte w grzybach posiadają zdolność zatrzymania formowania się komórek rakowych, chronią DNA przed uszkodzeniem i mutowaniem się komórek. Wielu ekspertów na świecie zajmujących się mikologią uważa, że grzyby posiadają kombinację aktywnych związków, które są w stanie skutecznie walczyć z komórkami rakowymi.
Superodporność. Zdaniem opublikowanego w magazynie Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine raportu, grzyby zawierają złożone substancje o silnym działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, antyalergicznym, przeciwnowotworowym, immunomodulującym, przeciwzapalnym i przeciwmiażdżycowym. Brzmi niewiarygodnie, jednak grzyby są w stanie znacząco wzmocnić system immunologiczny i chronić przed wieloma chorobami. Grzyby jadalne alkalizują organizm, a zbalansowane pH obniża ryzyko chorób.
Zdrowe serce. Jedzenie grzybów to jeden z naturalnych sposobów na obniżenie cholesterolu. Wiele gatunków grzybów jadalnych wspiera organizm w obniżeniu poziomu LDL, czyli złego cholesterolu. Grzyby posiadają organiczne związki chemiczne – sterole, które dbają o odpowiedni poziom dobrego cholesterolu HDL, obniżając przy tym poziom złego cholesterolu.
Energia i wydajniejszy mózg. Grzyby są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B takich jak ryboflawina, niacyna i kwas pantotenowy, które pomagają zamienić składniki pokarmowe na energię. Dodatkowo spożywanie grzybów stymuluje układ nerwowy i poprawia funkcjonowanie mózgu.
Witamina D. Świetnym źródłem witaminy D jest słońce. To oczywiste. Do niedawna panowała opinia, że grzyby poza witaminą D2 nie są w stanie wyprodukować witaminy D3 (najlepiej przyswajalna przez ludzi). Badanie opublikowane w magazynie Dermatoendocrinology w 2013 potwierdza, że niektóre rodzaje grzybów (np. shitake) są w stanie wyprodukować nie tylko witaminę D3, ale również D4. To kolejny powód, aby sięgać po grzyby szczególnie w okresie, gdy słońca jest najmniej. Spożywanie produktów wspierających dostarczanie witaminy D może uchronić przed bardzo poważnymi chorobami takimi jak choroby serca, rak czy zaburzeniom nastroju.
Grzyby posiadają zaskakująco wysoką gęstość odżywczą. Na liście ANDI, która określa gęstość odżywczą produktu, grzyby zajmują wysokie miejsce deklasując takie produkty jak cukinia, sałata lodowa, pomidor czy truskawki.
Grzyby wspierają również smukłą sylwetkę. Są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika w tym chityny, która jest składnikiem wielu suplementów na odchudzanie.
Czy grzyby posiadają wartości odżywcze? Zdecydowanie tak. A do tego działają leczniczo. No i są smaczne
Bardzo ważną rzeczą jest, by jeść grzyby rosnące organicznie. Grzyby jak gąbka chłoną to co dobre, ale też to co niedobre. Niewłaściwie hodowane grzyby (traktowane chemią) lub grzyby rosnące w zanieczyszczonych miejscach (np. tuż przy drodze) mogą zawierać dużo szkodliwych składników jak np. metale ciężkie.
Jest jeszcze jedna zaleta jedzenia grzybów leśnych. Trzeba je znaleźć, a to wymaga dużo ruchu, w dodatku na świeżym powietrzu!
Źródło: https://surojadek.com/grzyby-jadalne-wlasciwosci-zdrowotne/
/ przez

Post Author: admin