Mięta pieprzowa znajduje zastosowanie w kuchni i ludowej medycynie od wieków. Mięta pieprzowa polecana jest przede wszystkim w dolegliwościach układu pokarmowego, zwłaszcza bólu brzucha, wzdęciach i braku łaknienia. W starożytności napar z mięty był polecany na łagodzenie objawów migreny. Poza tym można ją stosować na zmiany skórne, powstałe w przebiegu ospy czy opryszki.
Mięta pieprzowa (łac. Mentha piperita L.), zwana także miętą lekarską, to zioło, którego właściwości i działanie doceniano już w starożytności. W lecznictwie znalazło zastosowanie ziele mięty pieprzowej ( Herba Menthae piperitae), liście mięty pieprzowej (Folium Menthae piperitae), olejek (Oleum Menthae piperitae) i mentol (Mentholum), który uzyskiwany jest z olejku z mięty pieprzowej przez wymrażanie.
Mięta pieprzowa na dolegliwości żołądkowe
W medycynie ludowej liście mięty pieprzowej oraz olejek miętowy stosowało się w bólach żołądka, zaburzeniach trawienia, jak nudności, niestrawność, a także w kolkach jelitowych. Obecnie liście mięty pieprzowej w postaci herbaty, nalewki, olejku i wyciągu są stosowane w dolegliwościach, takich jak skurcze górnego odcinka przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, gdyż wykazują działanie rozkurczowe i obniżają napięcie mięśni gładkich.
W przypadku nadkwaśności żołądka mięta może powodować nasilenie dolegliwości.
Za działanie przeciwskurczowe odpowiedzialne są flawonoidy oraz związki zawarte w olejku miętowym, a przede wszystkim sam mentol.
Miętę pieprzową można także stosować w niestrawności z zaburzeniami wydzielania soków trawiennych. Mięta pieprzowa zwiększa bowiem ilość soku żołądkowego, dzięki czemu ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów.
Ponadto można ją stosować w nieżycie żołądka oraz w syndromie drażliwego jelita.
Poza tym mięta pieprzowa przywraca prawidłowe ruchy perystaltyczne jelit, umożliwia odpowiednie przemieszczanie treści jelitowej oraz odejście gazów, a tym samym zapobiega wzdęciom.
Mięta pieprzowa na schorzenia wątroby i dróg żółciowych
Przetwory z mięty pieprzowej mogą być stosowane w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, a także w lekkiej niewydolności wątroby i zmniejszonym wytwarzaniu żółci. Współczesna fitoterapia poleca jej stosowanie pomocniczo w kamicy żółciowej i żółtaczce oraz w okresie rekonwalescencji po przebytym zapaleniu wątroby.
Źródło: http://www.medonet.pl/zdrowie,mieta
Mięta pieprzowa jest rośliną bogatą w wiele cennych substancji, są to m.in.:
witamina A,
witamina C,
wapno,
fosfor,
żelazo,
magnez,
olejki eteryczne,
karoten,
flawonoidy,
gorycze,
karoten,
rutyna,
mentol,
garbniki.
Mięta pieprzowa – zastosowanie w medycynie naturalnej
Problemy z zatokami
Przy zapaleniu zatok zaleca się inhalacje z użyciem olejku z mięty pieprzowej. Inhalacja udrożnia nos i zatoki, dzięki czemu łatwiej jest złapać głęboki oddech. Dodatkowo inne objawy zapalenia zatok zmniejszają swoje nasilenie.
Zespół jelita drażliwego (IBS)
Zespół jelita drażliwego to dolegliwość, która występuje u około 20 % ludzi. Na rozwój tej choroby wpływa zła dieta, zażywanie leków. szybkie tempo, stres. Przy tym schorzeniu zaleca się stosowanie mięty, która działa przeciwbólowo na jelita. Dodatkowo łagodzi ból związany ze stanem zapalnym w przewodzie pokarmowym.
Niestrawność
Mięta pieprzowa od wielu lat jest stosowana na niestrawność. Jeśli masz problemy z trawieniem lub jesteś po zbyt obfitym posiłku wypij herbatę ze świeżych liści mięty.
Podrażniona skóra
Olejek z mięty łagodzi różnego rodzaju podrażnienia skórne. Zalecany jest po ukąszeniach komarów i innych owadów, a także na oparzenia słoneczne. Mięta łagodzi stany zapalne skóry i ma działanie przeciwbakteryjne.
Opryszczka
Mięte pieprzową ze względu na działanie (przeciwzapalne, znieczulające i przeciwświądowe) stosuje się przy opryszczce na ustach. Przyśpiesza gojenie się pęcherzy, a także hamuje aktywność wirusa opryszczki.
Ból głowy
Liście mięty niwelują bóle głowy związane stresem (nerwobóle), ale także te migrenowe. Zaleca się napary z tego zioła, ale także wcieranie liści mięty w skórę.
Problemy z wątrobą i drogami żółciowymi
Różne przetwory z mięty pieprzowej zalecane są przy schorzeniach dróg żółciowych, wątroby, niewydolności wątroby, a także przy zapaleniu pęcherza żółciowego. Mięta pieprzowa polecana jest także po przebytym zapaleniu wątroby i pomocniczo (dodatkowo) przy kamicy żółciowej.
Kaszel i przeziębienie
W medycynie naturalnej na kaszel zalecany jest olejek z mięty pieprzowej. Należy go zastosować do inhalacji. Jednak można go także używać wewnętrznie – aplikować na nos i piersi (z wyjątkiem niemowląt oraz małych dzieci).
Mięta pieprzowa – zastosowanie w kosmetyce
Więcej: https://www.chillizet.pl/Zdrowie/Domowe-sposoby/mieta-pieprzowa-wlasciwosci-zdrowotne-zastosowanie-ziololecznictwo-ziola-9489
Źródło: https://www.chillizet.pl/Zdrowie/