Modrzew zalecany jest przy obniżonej odporności szczególnie w przypadku nawracających infekcji wirusowych i bakteryjnych zwłaszcza górnych dróg oddechowych i laryngologicznych – gardła, krtani, zatok, uszu. Na rynku są dostępne wyciągi, olejki i inne preparaty z modrzewia w formie suplementów.
Modrzew (Larix Mill.) podawany w postaci syropów czy nalewek, pozwala łagodzić zaburzenia układu trawiennego i moczowego, infekcje wirusowe, bóle reumatyczne, problemy skórne, a także wzmacnia układ odpornościowy. Jakie jeszcze są właściwości prozdrowotne modrzewia?
Modrzew (Larix Mill.), a przede wszystkim jego prozdrowotne właściwości były znane od wieków i wykorzystywane w medycynie ludowej.
Słowianie traktowali modrzew ze szczególną czcią, bo wierzyli, że dodaje energii, wzmacnia siły witalne, pozytywnie wpływa na nastrój. Symbolizował odnowę, wytrwałość, ale też młodość i radość życia.
Do dnia dzisiejszego osoby wierzące w dobrą energię drzew uważają, że spacer czy odpoczynek w cieniu modrzewia, obejmowanie lub dotykanie jego pnia działa kojąco na układ nerwowy.
DRZEWA poprawiają samopoczucie i działają leczniczo
Ponadto ułatwia podejmowanie decyzji, pozwala ustalać życiowe priorytety, pomaga odrzucić w danym momencie to, co niepotrzebne, by pożegnać się z przeszłością i spojrzeć z optymizmem w przyszłość.
W celach prozdrowotnych wykorzystuje się młode, jeszcze zielone szyszki, żywicę, czasem korę i igły, które są źródłem:
garbników
flawonoidów
terpenoidów (kwasów żywicznych)
dzięki czemu wykazują działanie:
przeciwzapalne
przeciwbakteryjne
antyseptyczne
moczopędne
Pozyskiwanie z modrzewia surowców do celów leczniczych powinno odbywać się w określonym czasie.
Młode pędy zbiera się na początku wiosny, szyszki na przełomie maja i czerwca, gdy są one jeszcze zielone, żywicę w okresie maj-październik, najlepiej uzyskiwać ją drzew, gdzie wypływa ona naturalnie, bo każde nieprofesjonalne nacięcie drzewa może zakończyć się tym, że będzie ono bardziej podatne na grzyby, pleśń, czy inne choroby.
Modrzew: kiedy i jak stosować?
Nalewki i syropy z modrzewia mają szerokie zastosowanie. Świetnie sprawdzają się w przypadku infekcji wirusowych i chorób górnych dróg oddechowych.
Stosuje się je również przy zaburzeniach układu trawiennego (np. wzdęciach) oraz gdy mamy do czynienia z problemami jelitowymi, bo regulują florę bakteryjną.
Działają moczopędnie, oczyszczająco, wzmacniają też układ odpornościowy, dlatego warto je stosować w okresach wzmożonej podatności na atak wirusów i bakterii, czyli przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym.
Działają moczopędnie, oczyszczająco, wzmacniają też układ odpornościowy, dlatego warto je stosować w okresach wzmożonej podatności na atak wirusów i bakterii, czyli przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym.
Źródło: https://www.poradnikzdrowie.pl
Herbatka z młodych igieł modrzewia oczyszcza krew, wzmacnia odporność i zapobiega nowotworom. Z niezdrewniałych, zielonych albo czerwonych szyszek modrzewia warto zrobić nalewkę lub syrop.
Nalewka z szyszek modrzewia
Dwie garście młodych, miękkich szyszek oczyścić, przekroić na połówki. Zalać ½ litra wódki i 100 ml spirytusu. Odstawić w ciemne miejsce na 3 miesiące od czasu do czasu wstrząsając. Nalewkę przecedzić, dodać kilka łyżek miodu. Odstawić na 2 tygodnie do przegryzienia. Pić po małym kieliszeczku wieczorem dla wzmocnienia. Nalewka zapobiega grypie, infekcjom wirusowym i bakteryjnym.
Syrop z szyszek modrzewia
Młode, miękkie szyszki oczyścić, przekroić na połówki. Umieścić w słoju, zasypać cukrem w proporcji 1:1. Odstawić na 2 miesiące w słoneczne miejsce od czasu do czasu wstrząsając. Po tym czasie zlać syrop zażywać profilaktycznie 1 łyżkę dziennie, leczniczo 2-3 łyżki dziennie. Syrop modrzewiowy ma silniejsze właściwości niż z pędów sosny.
Do celów leczniczych stosuje się również nalewkę z żywicy modrzewia rozpuszczonej w alkoholu 60% oraz odwar z huby modrzewiowej. Wg prof. Jana Muszyńskiego polscy znachorzy wiejscy stosowali przy nowotworowych schorzeniach przewodu pokarmowego i wątroby.
Źródło: https://sekrety-zdrowia.org